Gå til hovedindhold
Del

Har du indbetalt for meget på din aldersopsparing?

På din årsopgørelse fra SKAT kan du se, om du har indbetalt for meget på din aldersopsparing.

Læs også: Har du indbetalt for meget op på din ratepension?

Tjek tallet

Tjek din årsopgørelse for 2018 om du har indbetalt for meget på din aldersopsparing. Er der mere end 5 år til du kan få folkepension, kan der maksimalt indbetales 5.100 kr. i 2018. Har du 5 år eller mindre til folkepension, kan der maksimalt indbetales 46.000 kr. i 2018. Indbetaler du andre steder, skal du være opmærksom på, at den samlede indbetaling ikke må overstige de nævnte beløbsmaksimum.

Har du betalt for meget

Hvis du har betalt for meget i forhold til beløbsgrænsen på de 5.100 kr. koster det 20 procent i afgift, som opkræves via din årsopgørelse. Hvis du har alderen til at indbetale de 46.000 kr., men har startet eller fået engangsudbetalt en ratepension eller livsvarig livrente fra 1. april 2018, kan du året efter start af udbetaling, kun indbetale det lave beløb på 5.100 kr. Hvis du indbetaler mere end de 5.100 kr., skal du betale en afgift på 40 procent som opkræves via din årsopgørelse.

Både afgiften på de 20 og de 40 procent kan ændres til 4 procent ved at overføre det for meget indbetalte til en livsvarig alderspension (livrente) eller en ratepension. Her er der fradrags- eller bortseelsesret for det overførte beløb. Med en livsvarig alderspension eller ratepension får du en fradragsværdi af indbetalingen på op til cirka 52 procent, hvis du betaler topskat.

Sådan gør du

For at vi kan overføre pengene til en livsvarig alderspension, ophørende alderspension eller en ratepension, skal du udfylde en blanket fra SKAT og sende den til os sammen med kopi af dine skatteoplysninger.

Du finder, hvad vi skal bruge, på SKAT.dk under ”Skatteoplysninger”: Du behøver kun at sende os det, der er anført under overskrifterne: 

  • Arbejdsgiver ordn. samt suppl. engangsydelser
  • Privattegnede pensionsordninger

Hvis kun én af disse overskrifter findes under dine ”Skatteoplysninger”, beder vi dig notere det på den udskrift, du sender til os.

Trin for trin
Følg SKATs vejledning på siden. Bemærk: Brug venstre eller højre kolonne på siden alt efter, om du selv har oprettet pensionsordningen, eller du har den via din arbejdsgiver.

Bemærk, hvis du både har indbetalt til en privat ordning og en arbejdsgiverordning, så er det den private ordning - den du selv har oprettet - at ændringen skal ske på.

1. Udfyld blanket fra SKAT.dk

 

Pensionsordning via arbejdsgiverPensionsordning du selv har oprettet
Hent og udfyld blanket fra SKATHent og udfyld blanket fra SKAT
Blanketten består af fem punkter.Blanketten består af fem punkter. 

Punkt 1 - udfyldes af dig.

Punkt 2 - udfyldes af dig.

Punkt 3 - udfyldes af din arbejdsgiver

Punkt 4 - udfyldes af dig

Punkt 5 - udfyldes af dig

Punkt 1 - udfyldes af dig.

Punkt 2- udfyldes af dig.

Punkt 3 - udfyldes ikke. 

Punkt 4 - udfyldes af dig.

Punkt 5 -udfyldes af dig. Ring til os på 70 11 25 25, hvis du har brug for hjælp til at udfylde blanketten. Der kan dog være længere svartid end normalt på grund af årsopgørelse mv.

2. Send til os
Blanketten skal du sende til os – sammen med din årsopgørelse 2019, som du finder på SKAT.dk. Send begge dele her - under "Jeg vil gerne…", vælger du "indsende information og dokumenter".

Ekspeditionstid
Når vi har modtaget blanketten og årsopgørelsen fra dig, kan der gå op til otte uger inden:

 

  • du kan se ændringerne i mappen ”Skatteoplysninger” på SKAT.dk
  • du får en dækningsoversigt fra os, hvor du kan se, at overførslen eller udbetalingen er gennemført.
SKAT sender ikke automatisk en ny årsopgørelse til dig efter 1. maj. Derfor skal du bede SKAT om en ny genberegning af din årsopgørelse

Meget kan ændre sig på et år. Passer din pension til dit liv?