Gå til hovedindhold
Del

Har du indbetalt for meget på din ratepension?

Ifm. årsopgørelsen fra SKAT opdager mange, at de har indbetalt mere end de 54.700 kroner til deres ratepension, som de kan få fradrag for.

Læs også: Har du indbetalt for meget på din aldersopsparing

Tjek tallet
Tjek din årsopgørelse for 2018 på SKAT.dk, hvis du vil se, om du har indbetalt mere end de 54.700 kroner, du får fradrag for. Se information fra SKAT på årsopgørelsen under ”vær opmærksom på”.

Indbetaler du mere end 54.700 kroner hos os, får du automatisk fradrag for din indbetaling, fordi vi overfører pengene til en livsvarig pension. Indbetaler du andre steder, bør du være opmærksom på hvor meget der i alt er indbetalt til ratepension, da du kun kan få fradrag- eller bortseelsesret for 54.700 kroner på en ratepension.

Har du sparet for meget op
Det beløb, du har indbetalt for meget, kan du få overført til en livsvarig pension. Med en livsvarig pension får du et fradrag på op til cirka 52 procent, hvis du betaler topskat.  

Sådan gør du
For at vi kan overføre pengene til en livsvarig pension, skal du udfylde en blanket fra SKAT og sende den til os sammen med kopi af dine skatteoplysninger.

Du finder, hvad vi skal bruge, på SKAT.dk under ”Skatteoplysninger”: Du behøver kun at sende os det, der er anført under overskrifterne:

  • Arbejdsgiver ordn. samt suppl. engangsydelser
  • Privattegnede pensionsordninger

Hvis kun én af disse overskrifter findes under dine ”Skatteoplysninger”, beder vi dig notere det på den udskrift, du sender til os.


Trin for trin
Følg SKATs vejledning på siden. Bemærk: Brug venstre eller højre kolonne på siden alt efter, om du selv har oprettet pensionsordningen, eller du har den via din arbejdsgiver.

Bemærk, hvis du både har indbetalt til en privat ordning og en arbejdsgiverordning, så er det den private ordning - den du selv har oprettet - at ændringen skal ske på.

1. Udfyld blanket fra SKAT.dk

 

Pensionsordning via arbejdsgiverPensionsordning du selv har oprettet
Hent og udfyld blanket fra SKATHent og udfyld blanket fra SKAT
Blanketten består af seks punkterBlanketten består af seks punkter

Punkt 1 - udfyldes af dig.

Punkt 2 - udfyldes af dig. 

Punkt 3 - udfyldes kun ved tilbagebetaling.

Punkt 4 - udfyldes af dig.

Punkt 5 - udfyldes ikke.

Punkt 6 - udfyldes af dig.

Punkt 1 - udfyldes af dig.

Punkt 2 - udfyldes af dig.

Punkt 3 - udfyldes kun ved tilbagebetaling.

Punkt 4 - udfyldes af dig.

Punkt 5 - udfyldes af dig, men kun
hvis beløbet skal udbetales

Punkt 6 - udfyldes af dig.

Ring til os på 70 11 25 25, hvis du har brug for hjælp til at udfylde blanketten. Der kan dog være længere svartid end normalt på grund af årsopgørelse mv.

2. Send til os
Blanketten skal du sende til os – sammen med dine skatteoplysninger, som du finder på SKAT.dk. Send begge dele her - under "Jeg vil gerne…", vælger du "indsende information og dokumenter".

Ekspeditionstid
Når vi har modtaget blanketten samt skatteoplysningerne fra dig, kan der gå op til otte uger inden:

 

  • du kan se ændringerne i mappen ”Skatteoplysninger” på SKAT.dk
  • du får en dækningsoversigt fra os, hvor du kan se, at overførslen eller udbetalingen er gennemført.

SKAT sender ikke automatisk en ny årsopgørelse til dig efter 1. maj. Derfor skal du bede SKAT om en ny genberegning af din årsopgørelse.

Meget kan ændre sig på et år. Passer din pension til dit liv?