Der er stadig et godt stykke vej til ligestilling, når det kommer til pensionsområdet. I gennemsnit har en kvinde ca. 560.000 kr. i pensionsformue, hvilket er 24 procent mindre end en gennemsnitlig mands formue på ca. 740.000 kr. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

”Kvinder lever længere, trækker sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet, tager mere barsel og er i højere grad på nedsat tid end mænd. Alt sammen noget som stiller større krav til pensionsopsparingen, og derfor er det særligt vigtigt, at kvinder har et overblik over deres pensionsordning, så der ikke venter ubehagelige overraskelser, når de kommer til pensionisttilværelsen,” siger Britt Ambjørn Christiansen, der er vores seniorøkonom i Danica Pension.

Pensionsøkonomen påpeger dog også, at forskellen mellem mænd og kvinders pensionsopsparing er blevet lidt mindre over de seneste år, da den for seks år siden var 27 procent, og en af årsagerne til forskellen i pensionsopsparing mellem kønnene er, at mænd i gennemsnit tjener mere end kvinder.

 

Næsten hver anden kvinde kan ikke opretholde levestandard

”Dette ændrer dog ikke ved, at næsten hver anden kvinde ikke sparer tilstrækkeligt op til at kunne opretholde deres levestandard – uanset hvor gamle de bliver,” siger Britt Ambjørn Christiansen og fortsætter:

”Vi anbefaler, at danskerne livsvarigt får udbetalt 80 procent af den løn, de har, inden de går på pension. På den måde kan man opretholde sin levestandard gennem hele livet, og man skal ikke bekymre sig om, hvorvidt man har penge nok til at blive boende, tage på ferie og forkæle børn og børnebørn. Udbetaling som pensionist kan komme som pensionsopsparing, offentlige ydelser, bolig og fri formue samt afvikling af gæld. Så der er flere muligheder for at komme i mål med sin pensionsopsparing.”

 

Tag aktivt stilling

En af de kvinder, som gennem flere år har taget stilling til, hvordan pensionisttilværelsen skal være, er 54-årige Hanne Garder.

”Jeg har taget aktivt stilling til, hvordan mit liv skal være, når jeg er gået på pension, da jeg har mange ønsker til, hvad jeg gerne vil, når jeg engang er færdig med mit arbejdsliv. Derfor er det vigtigt for mig at have overblik over min pensionsopsparing, og det er også årsagen til, at jeg har indbetalt ekstra til pension gennem flere år,” siger Hanne Garder.

Ifølge Britt Ambjørn Christiansen er Hanne Garder et glimrende eksempel på, hvordan det er vigtigt tidligt i arbejdslivet at få overblik over den kommende pensionisttilværelse.

”Det er selvfølgelig helt op til hver enkelt, hvor meget man vil spare op til penison. Det er bare rigtig vigtigt, at man tager stilling, så man får tryghed og ro i maven i forhold til, at de sidste mange år af ens liv bliver, som man forventer, og her er der altså en række faktorer – blandt andet at kvinder bliver ældre end mænd, som betyder, at det er særligt relevant for kvinder” siger Britt Ambjørn Christiansen.

Vil du have et overblik over dine pensions- og forsikringsordninger, kan du som kunde i Danica Pension tage et PensionsTjek via Netpension her.

Fakta:

Derfor bør kvinder være særligt opmærksomme på deres pensionsopsparing:

  • Lever længere og tidligere tilbagetrækning: Kvinder lever i gennemsnit 4 år længere end mænd og trækker sig cirka ét år tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet end mænd. Derfor er det vigtigt, at kvinder har opsparing til de ekstra år som pensionist
  • Nedsat tid: Andelen af mænd på nedsat tid er svagt stigende, men det er fortsat kvinderne, der arbejder mest på deltid. Samlet set viser seneste tal fra Danmarks Statistik for 2019, at 22,8 procent af de danske mænd er på deltid, mens det tilsvarende tal for kvinder er 35,7 procent. Således arbejder 56,6 procent flere kvinder på deltid end mænd.
  • Barsel: Barselsperioden kan betyde, at man kommer bagud på sin opsparing til pension. For én, der er startet med at spare op som 30-årig og går på et halvt års barsel uden opsparing til pension som henholdsvis 31 og 34 år, kan det betyde omkring 180.000 kr. og 370.000 kr. afhængig af om du sparer 50.000 kr. eller 100.000 kr. op.
  • Skilsmisser og ægtepagt: Mere end to ud af fem ægteskaber opløses hvert år. I 2020 blev 15.718 par skilt eller partnerskaber opløst. Der er således mange, der kan stå i den situation, at de har en lavere pensionsopsparing med sig fra et opløst ægteskab/partnerskab, hvilket man helst skal rette op på, mens man er sammen. For står man først i den kedelige situation at skulle gå fra hinanden, er det ofte for sent. Her er det eksempelvis muligt at lave en ægtepagt, så man fordeler pensionsformuen.

Få besked, når du skal gøre noget


Tilmelder du dig Danica Update, har vi mulighed for at kontakte dig, hvis du oplever en vigtig livsbegivenhed, og det i den forbindelse er smart at tilpasse
noget i din pension.

Læs mere om Danica Update her