Hvis du er kvinde og sparer op til din pension, er der nogle ting, du skal være opmærksom på. Statistisk set er det eksempelvis nødvendigt at øremærke mere af din løn til din pensionsopsparing, end mænd, der er på samme løntrin som dig, gør. Hvorfor det forholder sig sådan, ser vi nærmere på her.

Hvorfor skal kvinder have en større pension end mænd?

Kvinder er generelt kortere tid på arbejdsmarkedet end mænd. Det skyldes blandt andet en længere barsel, og at kvinder typisk trækker sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet end mænd.

Dertil kommer, at levealder også er en væsentlig faktor, når man ser på pension. De sidste 170 år, hvor man har registreret menneskets levetid, har kvinderne altid trukket det længste strå. Ifølge Danmarks Statistik bliver mænd i dag gennemsnitligt 79,0 år og kvinder 82,9 år.

De to faktorer betyder, at den gennemsnitlige kvinde har flere år som pensionist. Derfor bør kvinder være meget opmærksomme på at spare nok op til pensionen og sikre, at de betaler en større del af deres løn ind end mændene. I hvert fald, hvis de ønsker lige så stort et økonomisk råderum som mænd på samme løntrin, når de er ældre.

 

Kvinder er bedre til at lægge til side…

I dag er det sådan, at kvinder er rigtig gode til at indbetale en større andel af deres løn til deres pension, hvilket er en positiv tendens, når kvinderne også er dem, der lever længst. Det viser tal fra Danica Pension, hvor samtlige kvindelige kunder på tværs af indkomstniveauer sparer mere op end mændene på samme løntrin.
Seniorøkonom ved Danica Pension, Britt Ambjørn Christiansen udtaler:
Kvinder tager i høj grad ansvar for deres egen økonomi. De ældste kvinder, der nærmer sig pensionsalderen, er særligt bevidste om at betale ekstra ind”.

Ifølge Danmarks Statistik, er kvindernes pensionsopsparing steget med 11 procent siden 2014. Til sammenligning er det tal ”kun” 9 procent for mændenes tilfælde.

…men mændene har en større opsparing

I en anden oversigt fra Danmarks Statistik ses det dog, at den gennemsnitlige danske mand har omkring 26 procent mere i pensionsformue end kvinderne. Det skyldes blandt andet, at mænd, som tidligere skrevet, er længere tid på arbejdsmarkedet og de lønforskelle, der kan være mellem kvinder og mænd.

Gennemsnitlig pensionsformue i 2017

 Hvad skal kvinderne være opmærksomme på?

Den største udfordring for kvinder i forhold til at skabe en lige så stor pensionsopsparing som mændene er, de konsekvenser en barsel skaber for kvindernes indtjening. Det er nemlig ofte kvinden, der går ned i tid eller sætter karrieren på standby, når børnene er små.

”Kvinder tager i høj grad ansvar for deres egen økonomi. De ældste kvinder, der nærmer sig pensionsalderen, er særligt bevidste om at betale ekstra ind”.

Britt Ambjørn Christiansen, seniorøkonom ved Danica Pension

Britt Ambjørn Christiansen opfordrer derfor kvinder til at opretholde deres pensionsindbetalinger i barselsperioden. Derudover anbefales det, at der efter en periode på nedsat tid skrues ekstra op for pensionsopsparingen. Hvis du ønsker at få hjælp eller rette din indbetaling til pension, kan du med fordel kontakte Danica Pension her