Nyt for dig som snart skal på folkepension

1. Folkepensionsalderen steg den 1. januar 2020, så du nu skal være 66 år for at få folkepension.

Du skal derfor tænke over, hvordan du vil tilrettelægge din pension. Venter du med at få udbetalt din pension, til du når den nye folkepensionsalder, har du flere år at spare op i, og din pension skal række til færre år. Det betyder, at du måske kan spare lidt mindre op om året. Vil du derimod stoppe på arbejde tidligere, så stiller det større krav til din opsparing, fordi du først får folkepension senere.
Folkepensionsalderen stiger i øvrigt igen den 1. januar 2021 til 66 ½ år, og igen i 2022 til 67 år. Og i 2030 skal du være fyldt 68 år for at få folkepension.

2. Du kan få en skattefri bonus, hvis du fortsætter med at arbejde

Er du født i 1954 eller senere, kan du få en skattefri bonus på 67.000 kroner, hvis du fortsætter med at arbejde i to år, efter du når folkepensionsalderen. Det første år kan du få en skattefri bonus på 42.000 kroner. Du skal dog arbejde mindst 1.560 timer, som svarer til 30 timer om ugen. Arbejder du andet år efter folkepensionsalderen, kan du få en skattefri bonus på 25.000 kroner. Bonussen i andet år er ikke afhængig af, om du har arbejdet første år. Det er rart at vide, hvis du overvejer at arbejde lidt længere.

3. Nu kan du gå tidligere på pension, hvis du er nedslidt

Folketinget har netop gjort det muligt for nedslidte danskere at gå lidt tidligere på pension. For at få seniorpension skal du have seks år eller mindre til folkepensionsalderen, haft langvarig tilknytning til arbejdsmarkedet – det vil sige 20-25 år – og din arbejdsevne skal være varigt nedsat til højst 15 timer om ugen i dit seneste job. Du kan få udbetalt det samme, som du kan få udbetalt i førtidspension.

Nyt for dig, som har lang tid til folkepension

1. Folketinget skal i år beslutte, hvad folkepensionsalderen skal være i 2035

Folketinget skal i år beslutte, hvornår danskere, der er født i 1967 og senere, skal kunne få udbetalt folkepension. Du skal derfor tænke over, hvordan du vil tilrettelægge din pension. Venter du med at få udbetalt din pension, til du når den nye folkepensionsalder, har du flere år at spare op i, og din pension skal række til færre år. Det betyder, at du måske kan spare lidt mindre op om året. Vil du derimod stoppe på arbejde tidligere, stiller det større krav til din opsparing, fordi du først får folkepension senere.

2. Du bør måske spare lidt mere op til pension

I 2020 skal vi, ligesom andre danske pensionsselskaber, regne med lavere forventede afkast, når vi beregner, hvor meget du kan forvente at få udbetalt fra din pensionsopsparing. Det betyder, at du kan forvente at få lidt mindre udbetalt, end vi tidligere har oplyst dig. Tag et hurtigt online PensionsTjek og se, om du bør spare lidt mere op til pension her.

3. Nu er det lidt billigere at spare op til pension

I 2018 fik du et nyt, ekstra fradrag, når du sparer op til pension på en ratepension eller en livsvarig pension (livsvarig livrente). I 2020 bliver dette fradrag større. Det gør det lidt billigere for dig at spare op til pension. I år får du et fradrag på 32 procent af de første 73.100 kroner, som du indbetaler på din pensionsordning, hvis du har mindre end 15 år til folkepensionsalderen. Har du mere end 15 år til folkepensionsalderen, er fradraget på 12 procent.

4. Du får nu en obligatorisk pensionsopsparing, hvis du modtager offentlige ydelser

Hvis du bliver syg, går på barsel eller mister dit arbejde og modtager offentlige ydelser i en periode, vil du fremover få en tilknyttet obligatorisk pensionsopsparing. Indfasningen af den obligatoriske pensionsopsparing til danskere, der modtager offentlige ydelser, er nemlig begyndt her i 2020. Med den kan du i år få indbetalt 0,3 procent af ydelsen på en pensionsopsparing i ATP. Indbetalingen stiger med 0,3 procent af ydelsen om året – og du kan derfor, når den obligatoriske pensionsopsparing er fuldt indfaset i 2030, få indbetalt 3,3 procent af ydelsen på din pensionsopsparing i ATP.

Har du brug for rådgivning om din pensionsordning, er du velkommen til at kontakte os på kontakt@danicapension.dk og 70 11 25 25.