Gå til hovedindhold

På vej på pension

Der melder sig mange spørgsmål, når du nærmer dig livet efter arbejdslivet. Vi hjælper dig med at træffe de beslutninger, som passer til dine planer. 

Vi lever længere og er mere aktive end tidligere generationer, når vi stopper med at arbejde. Jo mere du har forberedt livet efter arbejdslivet, desto bedre bliver det. Derfor kan du med fordel gøre dig nogle tanker i god tid, inden du overvejer at stoppe.

Som tommelfingerregel har du brug for ca. 80 procent af din slutløn, når du går på pension. Du sparer nemlig omtrent 20 procent, når du ikke længere betaler til pension, a-kasse mv. Derudover vil dine økonomiske behov ofte ikke ændre sig meget.


Med en pensionsplan kan du få …

 • Overblik over din pensionsformue
 • Mest muligt ud af din pension
 • Prioriteret dine behov og ønsker for fremtiden med din ægtefælle
 • Taget stilling til, hvem du ønsker, der skal have dine penge
 • Tryghed omkring din økonomi
5CF291D64783A56B

Hvilke tanker skal du gøre dig, inden du planlægger din pension? Se videoen.

Vil du på pension inden for 3 år?


Book et møde – så hjælper vi dig med at lægge en pensionsplan, så du får prioriteret dine ønsker og får mest muligt ud af din samlede opsparing.  

 

Book et møde

Ca. hver tredje dansker mellem 50 og 60 år har små pensioner hos flere pensionsselskaber.

Danskerne forbruger det samme gennem hele livet – kun forbrugsmønstret ændrer sig i takt med, at vi bliver ældre.

Værd at overveje, når du nærmer dig livet efter arbejdslivet

 • Mine muligheder

  Tre år før du planlægger at trække dig tilbage fra arbejdsmarkedet, er det en god idé at lave en plan for, hvordan du vil have din pensionsordning udbetalt. Så kommer udbetalingerne til at passe bedst muligt til dine behov hele livet, så du får mest muligt ud af dine midler.

  Din pension er mere end din pensionsopsparing. Mange har i dag flere typer af pensionsopsparinger, ligesom folkepension og ATP Livslang Pension bør tælles med.

  Bor du i en ejerbolig med friværdi, kan en del af denne i mange tilfælde regnes med i din samlede pensionsformue. Eksempelvis som en nedsparing hvor du optager lån i din friværdi og bruger pengene i din daglige økonomi.

  Har du værdipapirer, som aktier og obligationer, eller anden opsparing for frie midler, kan det også give god mening at indregne værdien af dem i din pensionsformue.

  Ønsker du at høre om mulighederne, er vi klar til at rådgive dig. Ring på 70 11 25 25.

 • Hvor meget har jeg brug for?

  Det er naturligvis individuelt, hvad vi har brug for. De fleste vil gerne fortsætte med at leve det liv de gør, inden de stopper med at arbejde. Når du lægger budget, så husk, at dit forbrug er andet end de faste udgifter og udgifter til dagligvarer. Måske har du nogle interesser, der kommer til at fylde mere, eller nogle rejser, du gerne vil på. Det kan også være, at du gerne vil have mere hjælp i hus og have.

  Hvis du forudser udgifter til større ting, så overvej også, hvornår pengene skal være til rådighed. Det er en god indikator for, om du har sparet nok op.

  Som tommelfingerregel har du brug for cirka 80 procent af din slutløn, når du går på pension. Du sparer nemlig omtrent 20 procent, når du ikke længere betaler til pension, arbejdsmarkedsbidrag, fagforening og a-kasse.

 • Skal jeg samle mine pensionsordninger?

  Du betaler administrationsomkostninger for hver pensionsordning du har. Derfor kan det være en fordel at undersøge, om du kan samle dine ordninger hos én eller få udbydere.

  En pensionsrådgiver kan hjælpe dig med at skabe overblik og indrette udbetalingerne, så de passer bedst muligt til dit behov. Vores anbefaling tager højde for, at du ikke mister forsikringer eller fordelagtige rettigheder ved at samle dine ordninger.

  pensionsinfo.dk kan du finde en opgørelse over din pensionsopsparing. Det er dog ikke alle pensioner, der bliver indberettet til systemet. Derfor kan der mangle oplysninger i din opgørelse.

 • Hvornår kan jeg begynde udbetalingen af min pension?
  Det afhænger af, hvilken ordning du eller din arbejdsgiver har valgt. Ønsker du at høre om mulighederne, står vi klar til at rådgive dig på 70 11 25 25.
 • Hvordan kan jeg få min pension udbetalt?

  Vi kan tilpasse udbetalingerne fra din pensionsordning efter dine behov. Generelt kan det være en fordel at bruge frie midler før pensionsmidler, da udbetaling af frie midler ikke giver modregning i offentlige ydelser. Vi har mulighed for at rådgive dig om dette, da vi har et tæt samarbejde med Danske Bank.

  Du kan få udbetalt din kapitalpension eller aldersopsparing løbende, når det passer dig. Du kan enten vælge at kontakte os, når du ønsker en delvis udbetaling, eller vi kan udbetale et fast beløb hver måned. En af fordelene ved at få delvise udbetalinger, i stedet for at få hele værdien på én gang, er blandt andet en fordelagtig beskatning af afkastet.

  Det er Danica Pensions klare anbefaling, at du får udbetalt størstedelen af din pensionsopsparing som en livsvarig udbetaling, så du har sikkerhed for en fast indtægt resten af livet.


 • Hvor længe kan jeg udsætte udbetalingen af min pension?

  Med de nuværende regler (primo 2018) kan du udsætte udbetalingen således:

  • Kapitalpension og aldersopsparing kan du udsætte til dit 80. år.
  • Livsvarig pension kan du udsætte, indtil du ønsker at starte udbetaling. Det er dog ikke altid en god ide at vente med at få værdien af din pensionsordning udbetalt. Derfor anbefaler vi altid, at du kontakter os for at høre mere om dine muligheder.
  • Ratepension kan udsættes til dit 80. år. Ratepensionen skal som minimum udbetales over 10 år og være færdigudbetalt ved dit 90. år. Du har dog også mulighed for at forlænge udbetalingsperioden af din ratepension eller ændre udbetalingen til en livsvarig pension.
  • Tidsbegrænset pension kan du udsætte, indtil du ønsker at starte udbetaling.


  Der kan være flere fordele ved at udsætte udbetalingen:

  •  Udbetalinger kan give modregning i offentlige ydelser.
  •  Vi lever generelt længere. Måske du har større behov for pensionen senere i livet?
  •  En udsættelse giver flere år at forrente din opsparing i og dermed mulighed for en større udbetaling.
 • Hvem får min pensionsordning, når jeg dør?

  Det er helt op til dig, hvem der skal have din pensionsordning udbetalt, når du dør. At pege på hvem der skal have pengene kaldes også begunstigelse.

  Som udgangspunkt vil dine nærmeste pårørende stå til at få pengene. Du kan dog godt bestemme, at andre end de nærmeste pårørende skal være have pengene. I så fald skal du give os skriftlig besked.

  I netpension kan du se, hvem der er begunstiget på din pensionsordning. Vil du ændre din begunstigelse, kan du gøre det her.

  Du kan læse mere om nærmeste pårørende og begunstigelse i Find hjælp.

  Arveloven er ikke helt enkel, og for mange vil det være en fordel at skrive et testamente. Eksempelvis hvis du og din ægtefælle vil sikre hinanden økonomisk ved dødsfald. Vi anbefaler dig at kontakte en familieadvokat, hvis du har brug for juridisk bistand.

  Læs mere om arveregler.

Hvad kan vi hjælpe med?

Meget kan ændre sig på et år. Passer din pension til dit liv?