- Spar op, så du gennem hele din pensionstilværelse har 80 procent af den løn, du får, umiddelbart, før du går på pension.

Sådan lyder den enkle huskeregel fra Mads Moberg Reumert, der er seniorøkonom i Danica Pension.

Hvis du sparer op, så du i dit pensionsliv får udbetalt 80 procent af din indtægt, kan du og din familie leve videre med samme levestandard. Det kan I, fordi du skal regne med, at cirka 20 procent af dine udgifter falder bort. Det drejer sig for eksempel om arbejdsmarkedsbidrag, udgifter til a-kasse og fagforening, samt udgifter til transport til og fra arbejdet. 

 

Du får klare anbefalinger gennem PensionsTjek
Hvis du har mange år på arbejdsmarkedet endnu, ved du selvfølgelig ikke med sikkerhed, hvad din indkomst kommer til at være i fremtiden, og dermed heller ikke umiddelbart, hvad du skal spare op.

- Derfor har vi lavet et online PensionsTjek, du kan tage når som helst, og som giver dig en klar anbefaling til, hvad du skal spare op for at kunne leve det pensionsliv, du ønsker, siger Mads Moberg Reumert.

PensionsTjek tager højde for din livssituation – har du for eksempel ejerbolig, børn, er du gift osv. – hvor meget du får i folkepension, ATP, den generelle lønudvikling og prognoser for afkastet af din opsparing.

- Du skal tage PensionsTjek løbende igennem dit arbejdsliv og særligt, når der sker ændringer i dit liv, for eksempel hvis du får et nyt job. På den måde sikrer du, at du hele tiden er på rette spor, siger Mads Moberg Reumert.

- Og når du er kunde hos Danica Pension, skal vi nok kontakte dig, når vi kan se, at der sker ændringer i dit liv, som kræver tilpasning af din pensionsopsparing – både hvis du bør sætte indbetalingen op, eller hvis du betaler for meget. 

Tag PensionsTjek

Hvad bruger vi penge til, når vi går på pension?

Danica Pension har kigget nærmere på, hvordan vi danskere bruger vores penge, når vi er gået på pension. Og det viser sig, at vi forbruger den samme konstante andel af vores indkomst som yngre pensionister og senere i pensionslivet. Det, der ændrer sig, er, hvad vi bruger pengene på.

Andelen af udgifter til husleje og mad i forhold til vores indkomst er nogenlunde jævn igennem pensionslivet. Men når vi bliver ældre, bruger vi en større andel af vores indkomst på boliginvesteringer og medicin, viser opgørelsen. Til gengæld bruger vi mindre på fritid og rejser.

- Der kan være brug for nogle boligforbedringer, når man bliver ældre. Nogle kan få behov for at få fjernet alle dørtrin i deres hus, så de bedre kan komme igennem med en rollator. Der kan også blive behov for rengøringshjælp, havehjælp og lignende, fortæller Mads Moberg Reumert.

Til gengæld falder udgifterne til fritid og transport henover pensionslivet. Blandt de ’unge’ pensionister op til 75 år er forbruget her lidt højere end hos de ældre pensionister over 75 år. Sandsynligvis som en naturlig udvikling i takt med alderen.