53-årige Jan Brokær havde været sygemeldt med stress i to uger, da han prøvede at vende tilbage til sit arbejde. Som kørselsleder, med mange års erfaring, havde han det skidt med at svigte sine kolleger. Også selvom han i langt tid – allerede inden sygemeldingen – havde kæmpet med søvnbesvær og andre tegn på markant stress. 

Men da Jan endelig tog sig sammen til at gå ind ad døren til sit arbejde, efter at have cyklet rundt om bygningen et par gange, var han badet i sved. Af stress. Jan havde intet valg, han måtte sygemelde sig igen. 

Da Jan første gang blev ramt af stress, foreslog en kollega ham at tage kontakt til Danica Pension, hvor han fik psykologhjælp via sin sundhedssikring. Nu foreslog samme kollega ham at kontakte Danica Pension igen, og denne gang kom Jan i et forløb hos en stress coach. Det var muligt, fordi Jan har en forsikring ved tab af erhvervsevne. 

Hurtigt tilbage – på den rigtige måde
Det giver god mening, at forsikringen ved tab af erhvervsevne også indeholder hjælp til at komme tilbage fra stress. Stress kan nemlig have en langvarig effekt på evnen til at arbejde, hvis ikke man handler hurtigt. 

Vi ved, at risikoen for ikke at komme tilbage på arbejde stiger, jo længere sygemeldingen varer*. Det er derfor vigtigt, at den stressramte kommer hurtigt tilbage, men det skal ske på den rigtige måde.

Her kan arbejdspladsen hjælpe ved at sikre, at den stressramte ikke bliver udsat for nogle af de forhold og situationer, der gav stress i første omgang.  Men det mest afgørende er at få de rigtige værktøjer til at håndtere stressen – og til at forstå, hvordan den opstår. 

Sparringspartner – ikke patient
Via Danica Pension kom Jan Brokær i et forløb hos AS3, der har mere end 25 års erfaring med stressramte medarbejdere. Her fik Jan hjælp til at komme tilbage arbejdet i sit eget tempo.

Han fik hjælp til at være opmærksom på situationer, han skulle undgå – og praktiske værktøjer, han kunne bruge i arbejdet. For Jan var det vigtigt at blive behandlet som en sparringspartner – og ikke som en patient. 

Forløbet gav Jan styrken til at vende tilbage til arbejdet. I første omgang på deltid, samtidig med at han løbende havde samtaler med sin stresscoach. I dag er han tilbage på fuld styrke. Han er bedre til at håndtere, når tingene brænder på. Og har muligheden for at kontakte både Danica Pension og AS3, hvis det skulle blive nødvendigt. 

* Baseret på data fra Aktuariatet i Danica Pension