Gå til hovedindhold

Når danskerne går på pension

Pensionisterne i dag er ikke gamle, som de var før i tiden. Det kan derfor også være svært at få tiden til at gå – og måske især for mændene.

Den generation, der er på vej på pension nu, er en interessant gruppe, da de har haft noget bedre vilkår og muligheder i forhold til tidligere generationer. De er ikke gamle og nedslidte, som de var før i tiden. Ofte har de også en ganske fornuftig økonomi, men det betyder ikke, at overgangen til pension ikke kan være svær.

Det er en generation, der er mere bevidste omkring deres egen sundhed, motion, kost og socialt samvær. Alt sammen noget der er med til, at de lever længere og bedre.

For Pensionsrådgiver Erik Sundbøl i Nordjylland er det tydeligt, at det ofte er mændene, der ikke har en færdig plan for deres pensionstilværelse.

Overgangen fra at arbejde til at gå hjemme er ofte fin de første fire uger, for det er jo som at holde ferie, men så rammer hverdagen, og det er her, det bliver svært.

Følelsen af ikke at have et formål med dagligdagen, kan ramme alle – mænd som kvinder – hvis ikke dagen har noget indhold. Det tager tid at lære at være pensionist, men efter et års tid har de fleste heldigvis fundet deres rette hylde, siger Erik Sundbøl, der har rådgivet om pension i 40 år.

 Vi lever længere:

 • En 65-årig kvinde kan i dag forvente at leve, til hun bliver 87 år, og en 65-årig mand til han bliver 85 år.
 • I dag går vores kunder typisk på pension, når de er 67 år.
 • De fleste kan altså forvente at leve mere end 20 år som pensionist. Hver tredje af de nyslåede pensionister kan forvente at leve 25-30 år efter arbejdslivets ophør.

Kilde: Danica Pension og Finansredegørelsen 2021

Tiden skal bruges fornuftigt

Det er her, hvor det bliver svært at lave aftaler med pensionisterne, for nu er der børnebørn, hobbyer og måske også lidt frivilligt arbejde.

"At lave frivilligt arbejde er for mange en måde at give noget tilbage til andre. Dele ud af den erfaring man alt andet lige har. At være mentor kan være en stor tilfredsstillelse," siger Erik Sundbøl med et smil.

For de, der endnu ikke har fundet sig til rette uden noget fast at stå op til, er det ikke unormalt, at de fortryder deres overgang til pensionisttilværelsen. Her ser vi kunder blive genansat på nedsat tid eller få ansættelse et helt nyt sted.

Ofte er det mændene, der er tale om her, for kvinder er generelt bare bedre til at pleje deres netværk, indgå i fællesskaber, dyrke motion eller finde nye hobbyer.


Pensionisttilværelsen skal planlægges i god tid

Der er intet nyt i, at man i god tid skal planlægge sin pension. Det hører vi alle, når vores økonomi bliver gennemgået. Men det er mindst lige så vigtigt at planlægge de otte timer, man får stillet yderligere til rådighed om dagen, når man ikke længere skal op på arbejde.

Mange par bliver forbavset over, hvor meget tid de egentlig har, hvor de går op og ned af hinanden.

"På mine møder sætter jeg altid en tanke i gang hos kunderne om, hvad de skal bruge den ekstra tid med. Hvad er deres drømme? Her hører jeg ofte svar som: Vi skal rejse mere, bruge mere tid med børnebørnene eller være i sommerhuset," fortæller Erik Sundbøl.

Der er ingen facitliste til, hvordan man får det bedste liv som pensionist, for der er heldigvis ikke to, der er ens, men overskrifterne er helt klare.

Fire gode råd fra pensionsrådgiver Erik Sundbøl

 • Få gennemgået økonomien
  Det er vigtigt at få skabt et overblik og få fastlagt en langsigtet plan – både for, hvornår pengene skal bruges, og hvordan de skal bruges. Overblikket kan du skabe sammen med en erfaren pensionsrådgiver.
 • Tænk drømme og ønsker
  Dine drømme og ønsker er fundamentet for "det gode liv". Jo tidligere, du gør dig klart, hvad du vil efter arbejdslivet, desto nemmere bliver overgangen.
 • Fordel pengene
  Vi lever længere og stiller større krav, end man gjorde tidligere, og oplever derfor også, at forbruget ikke falder. Derfor skal pengene spredes ud over så mange år som muligt, og nok længere end du måske regner med.
 • Hvor skal du bo?
  Hav altid en plan B klar, også selvom du på nuværende tidspunkt ikke ønsker at flytte. Både helbred og økonomi kan ændre sig over tid.

Meget kan ændre sig på et år. Passer din pension til dit liv?