Aldersopsparing

Få hele din opsparing udbetalt på én gang.

Vil du have din pensionsopsparing udbetalt i ét samlet beløb den dag, du går på pension, kan aldersopsparing være det rigtige valg.

Erstatter kapitalpension

Aldersopsparing er kapitalpensionens afløser, og kan være det rette valg for dig, hvis du ønsker at have mulighed for at få din opsparing udbetalt på én gang, når du går på pension.

Ikke fradragsberettiget

Indbetalingerne til en aldersopsparing er ikke fradragsberettigede. Til gengæld skal du heller ikke betale skat af udbetalingerne, når du går på pension.

Fordelen ved aldersopsparingen er, at den ikke tæller med i din skattepligtige indkomst som pensionist, og derfor udløser den ikke modregning af offentlige ydelser som fx pensionstillægget, varmehjælp, boligydelse, mv.

En fordel ved aldersopsparing frem for opsparing i "frie midler" er desuden, at beskatningen af rentetilvæksten ligger på blot 15,3 procent, mens renterne ved opsparing i "frie midler" beskattes med 25 til 42 procent.

Større indbetalinger når du nærmer dig pensionen

Har du mere end fem år til folkepensionsalderen, kan du maksimalt indbetale 5.100 kr. pr år til en aldersopsparing (2018).

Beløbet stiger til 46.000 kr. pr år (2018) når du har mindre end fem år til folkepensionsalderen. Hvis du vil indbetale det store beløb, kræver det dog, at du ikke starter udbetaling af en ratepension eller en livrente.

Bemærk at hvis du allerede er startet udbetaling af en ratepension eller en livrente – eller starter udbetalingen inden den 01.04.2018 – mister du ikke retten til at indbetale det store beløb.

Udbetaling af din aldersopsparing

Du kan tidligst få en aldersopsparing udbetalt, når du fylder 65 år. Er du født før 1963, eller er aftalen oprettet før 2018, kan udbetalingen starte tidligere (tidligst fra 60 år).

Aldersopsparingen skal udbetales senest når du fylder 85 år og bliver som udgangspunkt udbetalt som et engangsbeløb. Er du født før 1963, skal udbetalingen ske tidligere (80-84 år afhængig af dit fødselsår).

Du har mulighed for at ændre éngangsudbetalingen, og i stedet vælge at få din opsparing udbetalt som en månedlig rate, der varer til du fylder op til 95 år. Er du født før 1963, skal sidste udbetaling ske tidligere (90-94 år afhængig af dit fødselsår).

Du kan også vælge at få aldersopsparingen udbetalt som en livrente, og dermed forlænge udbetalingerne så længe du lever – eller så længe din ægtefælle lever, hvis du vælger at tilkøbe overlevelsesrente til din ordning.

Hvad kan vi hjælpe med?

Vil du lære Danica Pension lidt bedre at kende?