Første halve år af 2022 var meget svært på de finansielle markeder. Det gjorde sig gældende for alle investorer – inklusiv Danica Pension. Historisk er afkastet altid vendt – det tror vi også, det gør denne gang.

I et tilbageblik på et foreløbigt dårligt 2022, udtaler vores investeringsdirektør, Poul Kobberup:

”Første halve år af 2022 har nok været det sværeste halvår, vi nogensinde har oplevet. Ikke alene så vi et af de største aktiefald nogensinde, men vi har også skullet kapere massive rentestigninger inden for en kort periode. Stort set alle aktivklasser blev hårdt ramt af tocifrede negative afkast”.

Forhåbning om et bedre andet halvår

”Inflationen er stadig meget høj og de seneste målinger viste nye højdepunkter. I USA er væksten bremset op, og det har givet forventninger til en lidt mindre hård amerikansk centralbank i forhold til at hæve den styrende rente fremover.”Formår centralbankerne at lave en blød landing for økonomierne, hvor inflationen begynder at falde, uden at arbejdsmarkedet går helt i stå, og væksten dermed ikke bliver slået helt i stykker, så ser andet halvår udmærket ud”. Poul Kobberup, Investeringsdirektør i Danica Pension.

 

Derfor faldt markedsrenterne i juli og gav positive afkast på obligationer, lige som aktier fik lidt luft og også steg pænt”, fortæller Investeringsdirektør Poul Kobberup.

Europa fulgte med op til trods for uro på det europæiske gasmarked med stigende gaspriser til følge.

”Rusland har sænket leverancerne af gas med begrundelse om vedligeholdelse af rørledninger. Det presser prisen på gas højt op og kan være medvirkende til at skubbe Europa i recession. Både det europæiske og det amerikanske arbejdsmarked er dog fortsat meget stærkt, så forhåbningen er, at en recession kan forblive mild”, siger Poul Kobberup.

Hvis det er tilfældet, kan andet halvår vise sig at blive en udmærket investeringsperiode.Poul Kobberup forklarer det sådan: ”Formår centralbankerne at lave en blød landing for økonomierne, hvor inflationen begynder at falde uden at arbejdsmarkedet går helt i stå, og væksten dermed ikke bliver slået helt i stykker, så ser andet halvår udmærket ud”.

Hold hovedet koldt og tænk langsigtet 

”Juli måned viser, hvor hurtigt stemningen kan ændre sig fra negativ til positiv. Aktierne steg med 10 procent i juli og obligationer steg med 5 procent. Det er meget klassisk, at når markederne vender, så går det hurtigt, og det er meget svært at time.

Derfor er vores anbefaling, at kunderne ikke ændrer risiko under uro, da det kan lede til, at man potentielt ikke får del i det opsving, der historisk set typisk kommer i kølvandet på en dårlig periode. Hold hovedet koldt, og tænk langsigtet”, slutter Poul Kobberup.

Du kan altid følge udviklingen i din pensionsopsparing på netpension eller i Mobilpension. Er du i tvivl om, hvorvidt din pension passer til dig, og det sted du er i livet, kan du tage et PensionsTjek eller booke et møde hos en pensionsrådgiver