Sæt fokus på trivsel i familien

Vi ønsker alle det bedste for vores børn, så de kan vokse op som glade og helstøbte mennesker. Undersøgelser viser dog desværre, at mange børn føler et stigende forventningspres for eksempel i skolen og på sociale medier. Fordi vores samfund er fokuseret på individet, kan børnene også føle, at ansvaret for trivsel ligger hos dem selv.
Her kan du læse om, hvad du skal være opmærksom på, hvis dit barn viser tegn på mistrivsel.

3 tegn på mistrivsel hos børn

Børn kan have perioder med negative følelser og reaktionsmønstre. Det er en del af et normalt børneliv, og betyder ikke at de mistrives. Hvis du som forælder er bekymret over dit barns trivsel, er det vigtigt at være åben og lyttende. Tidlig indsats og støtte kan være afgørende for at få dit barn på rette spor igen.

 

Fysiske smerter eller ubehag

Især hos små børn kan hyppige mavesmerter, uro i kroppen eller ondt i hovedet være et udtryk for følelser, som de kan mangle ord til at beskrive. Husk altid først at udelukke eventuel sygdom hos lægen.

 

Ændringer i spise- og søvnmønstre

Dårlig søvn, vanskeligheder med at falde i søvn, og for meget, eller for lidt appetit over længere tid. Det kan være tegn på, at dit barn har det svært, og at du skal handle.

 

Nedsatte sociale færdigheder

Vær opmærksom på ændringer i dit barns humør. Er det trist, irritabelt eller har det fysiske smerter eller ubehag over længere tid? Hvis dit barn trækker sig fra sociale aktiviteter eller pludselig ikke har lyst til at gå i skole, er det tegn på, at du skal reagere.

Sådan kan du hjælpe dit barn med at overkomme tegn på mistrivsel

Lyt til dit barn

Vis interesse og respekt overfor barnets reaktioner og følelser og accepter, hvis barnet ikke er klar til at tale. Ofte åbner børn sig bedst om deres følelser og tanker under dagligdags rutiner. Det kunne være under en biltur eller mens, der skrælles kartofler.

Tag styring

Gør dit barn tryg ved at vise omsorg, overblik og styring. Barnet kan have særlige behov i en periode, eksempelvis en stærkere tilknytning til den ene forælder eller mere nærhed, berøring og opmærksomhed.

Vis tillid

Anerkend barnets gode intentioner, initiativer, erfaringer og færdigheder, så de tror på sig selv, og får redskaber og selvtillid til at hjælpe med at løse deres udfordringer. Det virker for voksne, og det virker på børn.

Prioritér nærvær

Prøv at prioritere, at barnet får sjove og rare oplevelser med dig og/eller andre voksne og børn. Tag udgangspunkt i, hvad der motiverer dit barn.

Sluk for den dårlige samvittighed

Når et barn er i mistrivsel, er mange forældre tilbøjelige til at bebrejde sig selv og føle dårlig samvittighed. Husk, at du er god nok, og gør dit bedste. Det at prioritere din egen trivsel hjælper faktisk dit barn meget mere, end du tror.

 • Egenomsorg

  Det er ligesom med iltmaskerne i flyet; du skal huske at tage din egen på, inden du tager dig af dine børn. Hvis du ikke har overskud og ro, kan du ikke hjælpe dit barn ordentligt, så sørg for så vidt muligt at holde fast i de åndehuller, som giver dig energi i hverdagen. 
  Det kan være løbeturen, madlavningskurset, vinterbadning eller noget helt fjerde.

 • Du gør det bedre, end du tror

  Din dårlige samvittighed gavner ingen, tværtimod kan din ængstelighed eller bekymring forstærke barnets negative adfærd. Husk, at du gør dit bedste, mere kan man ikke forlange af dig.

 • Nærvær er det vigtigste

  Samvær med dit barn behøver ikke altid at være hjemmebagte boller eller tivoliture. Kvalitetstid er også hverdagsliv, hvor man køber ind sammen, eller laver andre hverdagsgøremål.

 • Du kan stadig stille krav til barn

  Et barn i mistrivsel får det ikke nødvendigvis bedre af at blive ”fredet” fra at udføre sin del af de daglige pligter. Det kan tværtimod give barnet en følelse af at være en uundværlig del af fællesskabet Selvom det kan være tungt, er det godt givet ud at insistere på, at aftalerne holdes og pligterne udføres.

 • Forsøg at bevare din egen hverdag

  Det er bedst for både dig og dit barn, at I bevarer hverdagen. Del dine bekymringer med din arbejdsgiver, så I sammen kan lave en plan, der i en periode kan skåne dig. Din arbejdsidentitet er også en vigtig del af dig og dermed din familie, så tænk dig godt om, før du beslutter dig for at opgive den.

Er du bekymret for dit barns trivsel?

Er du bekymret for, om dit barn har det svært, og om I får snakket nok sammen?

Se Danica Indspark og få gode råd til, hvordan du skaber et trygt rum for de svære samtaler med dine børn – og hvordan I øger trivslen i jeres familie.

 • Du får konkrete idéer fra to førende eksperter i familietrivsel
 • Du hører også, hvad børnene mener, de voksne kan gøre – så de har lyst til at åbne op for de svære ting.

 

087b50a1-32a7-4a10-b714-d7ead8231070

Familiens trivsel på lyd

Vi har inviteret to eksperter inden for børnetrivsel og pædagogik med ind i vores podcaststudie. Lyt med, når de deler ud af deres erfaring med konkrete råd til, hvordan I får bedre trivsel i familien.

Christoffer Hansen
Specialpædagog og stifter af Playdk

 

Afsnit 46 - Vi skal have landsbyen tilbage

Kunne du tænke dig at få indblik i en alternativ løsning på børn i mistrivsel? Lyt til Specialpædagog Christoffer Hansen fra Playdk, der har mange års erfaring med børn, der har det svært.

Lyt med her

Christina Nordstrand Tingleff
Psykologfaglig leder hos AS3

 

Afsnit 47 - Du er god nok som forælder

Hvordan påvirker det forældre, at deres børn mistrives, og hvad betyder det for barnet? Det og mange andre råd, kan du høre mere om fra Christina Nordstrand Tingleff, som er erfaren familiepsykolog fra AS3.

Lyt med her

Abonnér på vores sundhedspodcast Sunde Stemmer,
der hvor du lytter til dine podcasts.

Meget kan ændre sig på et år. Passer din pension til dit liv?

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.