Sæt fokus på trivsel i familien
Vi ønsker alle det bedste for vores børn, så de kan vokse op som glade og helstøbte mennesker. Undersøgelser viser dog desværre, at mange børn føler et stigende forventningspres for eksempel i skolen og på sociale medier. Fordi vores samfund er fokuseret på individet, kan børnene også føle, at ansvaret for trivsel ligger hos dem selv.
Her kan du læse om, hvad du skal være opmærksom på, hvis dit barn viser tegn på mistrivsel.
3 tegn på mistrivsel hos børn
Det er en del af et normalt børneliv at have perioder med negative følelser og reaktionsmønstre. Det betyder ikke, at barnet mistrives. Her er nogle tegn på mistrivsel:
- Fysiske smerter eller ubehag - Især hos små børn kan hyppige mavesmerter, uro i kroppen eller ondt i hovedet være et udtryk for følelser, som de kan mangle ord til at beskrive. Husk altid først at udelukke eventuel sygdom hos lægen.
- Ændringer i spise- og søvnmønstre - Dårlig søvn, vanskeligheder med at falde i søvn, og for meget, eller for lidt appetit over længere tid. Det kan være tegn på, at dit barn har det svært, og at du skal handle.
- Nedsatte sociale færdigheder - Vær opmærksom på ændringer i dit barns humør. Er det trist, irritabelt eller har det fysiske smerter eller ubehag over længere tid? Hvis dit barn trækker sig fra sociale aktiviteter eller pludselig ikke har lyst til at gå i skole, er det tegn på, at du skal reagere.
Hvis du som forælder er bekymret over dit barns trivsel, er det vigtigt at være åben og lyttende. Tidlig indsats og støtte kan være afgørende for at få dit barn på rette spor igen.
Er du bekymret for dit barns trivsel?
Er du bekymret for, om dit barn har det svært, og om I får snakket nok sammen?
Se Danica Indspark og få gode råd til, hvordan du skaber et trygt rum for de svære samtaler med dine børn – og hvordan I øger trivslen i jeres familie.
- Du får konkrete idéer fra to førende eksperter i familietrivsel
- Du hører også, hvad børnene mener, de voksne kan gøre – så de har lyst til at åbne op for de svære ting.
Gode råd hvis du ser tegn på mistrivsel
Når et barn er i mistrivsel, er mange forældre tilbøjelige til at bebrejde sig selv og føle dårlig samvittighed. Husk, at du er god nok, og gør dit bedste. Det at prioritere din egen trivsel hjælper faktisk dit barn meget mere, end du tror. Få gode råd til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at overkomme tegn på mistrivsel og slukke for din egen dårlige samvittighed.
-
-
Tag styring
Gør dit barn tryg ved at vise omsorg, overblik og styring. Barnet kan have særlige behov i en periode, eksempelvis en stærkere tilknytning til den ene forælder eller mere nærhed, berøring og opmærksomhed. -
Vis tillid
Anerkend barnets gode intentioner, initiativer, erfaringer og færdigheder, så de tror på sig selv, og får redskaber og selvtillid til at hjælpe med at løse deres udfordringer. Det virker for voksne, og det virker på børn. -
Egenomsorg
Det er ligesom med iltmaskerne i flyet; du skal huske at tage din egen på, inden du tager dig af dine børn. Hvis du ikke har overskud og ro, kan du ikke hjælpe dit barn ordentligt, så sørg for så vidt muligt at holde fast i de åndehuller, som giver dig energi i hverdagen.
Det kan være løbeturen, madlavningskurset, vinterbadning eller noget helt fjerde. -
Du gør det bedre, end du tror
Din dårlige samvittighed gavner ingen, tværtimod kan din ængstelighed eller bekymring forstærke barnets negative adfærd. Husk, at du gør dit bedste, mere kan man ikke forlange af dig.
-
Nærvær er det vigtigste
Samvær med dit barn behøver ikke altid at være hjemmebagte boller eller tivoliture. Kvalitetstid er også hverdagsliv, hvor man køber ind sammen, eller laver andre hverdagsgøremål.
Prøv at prioritere, at barnet får sjove og rare oplevelser med dig og/eller andre voksne og børn. Tag udgangspunkt i, hvad der motiverer dit barn. -
Du kan stadig stille krav til barn
Et barn i mistrivsel får det ikke nødvendigvis bedre af at blive ”fredet” fra at udføre sin del af de daglige pligter. Det kan tværtimod give barnet en følelse af at være en uundværlig del af fællesskabet Selvom det kan være tungt, er det godt givet ud at insistere på, at aftalerne holdes og pligterne udføres.
-
Forsøg at bevare din egen hverdag
Det er bedst for både dig og dit barn, at I bevarer hverdagen. Del dine bekymringer med din arbejdsgiver, så I sammen kan lave en plan, der i en periode kan skåne dig. Din arbejdsidentitet er også en vigtig del af dig og dermed din familie, så tænk dig godt om, før du beslutter dig for at opgive den.
-
Rapport for mental sundhed og psykisk sygdom hos 0-9-årige børn fra Vidensråd for Forebyggelse
Rapport for mental sundhed og sygdom hos børn og unge i alderen 10-24 år fra Vidensråd for Forebyggelse
Børne- og ungekommission - Bedre Psykiatri
Rammerne for ungdomslivet skaber mistrivsel - Aalborg Universitet (aau.dk)
Er du bekymret for dit barns trivsel? Psykologer i Danmark
Læs også
Sundhedssikring til dit barn
Med en Danica Børnesundhedssikring kan du også give dine børn gode behandlingsmuligheder.
Tal med familierådgiveren
Er du bekymret for dit barns trivsel og har brug for sparring? Med vores online familierådgiver kan du og din familie få hjælp og konkrete redskaber til at håndtere jeres bekymringer af en ekspert med speciale i familieproblematikker
Sunde Stemmer - Lyt med her
Sunde stemmer er Danicas podcastserie. I serien vil vi tage forskellige emner op, der kan betyde noget for din sundhed.