Dette omfatter grønne stats- og realkreditobligationer. Det er obligationer, hvor der er klare krav og kriterier for, at pengene fra obligationerne skal gå til at finansiere eller refinansiere investeringer, projekter, udgifter eller aktiver, der har en dokumenteret, positiv effekt på miljøet eller klimaet.
Penge fra grønne obligationer kan eksempelvis gå til at finansiere løsninger inden for vedvarende energi, forebyggelse og bekæmpelse af forurening, miljøvenlig transport og boliger, klimatilpasningstiltag, energieffektivitet og affalds- og spildevandshåndtering.
Obligationerne skal være klassificeret efter den anerkendte markedsstandard Principper for Grønne Obligationer fra the International Capital Market Association for at blive betegnet som en investering i grøn omstilling. Det betyder, at udstederen af obligationen skal dokumentere og rapportere, at de finansierede projekter og aktiviteter har en miljømæssig- eller klimamæssig effekt og følger god selskabsledelse.
Eksempler på investeringer
Vi har investeret i grønne statsobligationer udstedt af lande som Danmark, Spanien, Tyskland eller Holland. Der investeres også i grønne obligationer udstedt af udviklingsbanker som tyske KFW eller Verdensbanken, hvor der ydes lån til udviklingslande, og hvor stater står bag selve obligationen. Pengene fra disse typer af obligationer bruges til at forbedre landenes klima- eller miljømæssige aftryk som opførelse af sol- og vindenergi, reducering af CO2-udledningen fra offentlig transport, klimasikring af byer og energieffektivisering af bygninger.
Der kan også være investeringer i grønne realkreditobligationer, der udstedes af realkreditinstitutter. Pengene går eksempelvis til at finansiere ejendomme med et lavt klimaaftryk, energiforbedrende tiltag for ejendomme eller vindmølleparker.