d6a383f7-be61-41f0-a896-0ca36ffe8e69#1#1

 

Neurodiversitet beskriver mangfoldigheden af hjerner, og måder de fungerer på. 

Undersøgelser viser at op mod hver femte dansker har en form for autisme, ADHD, ordblindhed eller lignende, og det gør dem neurodivergente. Men hvad betyder det, og hvad skal du gøre som leder, hvis du har neurodiverse medarbejdere?

Neurodiversitet: forskellige mennesker – forskellige hjerner
Neurodiversitet er en betegnelse for, at den menneskelige hjerne fungerer på forskellig vis. Man skelner derfor typisk mellem neurotypiske og neurodivergente, hvor sidstnævnte typisk har en diagnose. 

Historisk har der typisk været et ensidigt fokus på, at neurodivergente ’ikke slog til’ i forhold til neurotypiske. Det kunne for eksempel være det ensidige blik på, hvad en med autisme ikke kan, mere end hvad vedkommende netop kan.

Neurodivergens er et bredt spektrum, som både indeholder superkræfter som for eksempel hyperfokus, højt energiniveau, kreativitet, høj intelligens og evnen til teknisk indsigt og fordybelse. Men også udfordringer med ting som koncentration, struktur, deadlines, larm og stimuli, flydende og uklare roller, sociale færdigheder, utydelig kommunikation, afkodning af kollegaer og kunder.

Fordelene ved en arbejdsplads med diversitet
En meget forskelligartet medarbejderbestand har vist sig at have store fordele. Det gør sig også gældende, hvis du har neurodiverse medarbejdere.

Og hvordan kan det så være? Ofte kan neurodivergente bidrage med nogle af de færdigheder og kompetencer, i mindre grad findes hos neurotypiske. Det kan eksempelvis være at overskue massive datasæt, et højere energiniveau, meget specifik specialviden eller øget kreativitet. På den måde kan organisationen altså samlet set ende med at have en bedre opgaveløsning, ved at få alle de kompetencer sat i spil.

Hvis du er leder og har neurodivergente medarbejdere, så kan du her få en række råd til, hvordan du på bedst mulig vis kan skabe en god neurodivers arbejdsplads,
hvor I høster frugten af de enkeltes kompetencer og evner.

 

Download rådene her