Dét vi ikke kan komme udenom: Inflation og renter

En af de helt store ting, der har betydning for din opsparing, er inflationen. Den påvirker renteniveauet og dermed din opsparing gennem afkastet på dine investeringer i aktier og obligationer.

Inflationen er efterhånden kommet et godt stykke ned, siden den toppede i 2022 på 10 procent i Europa og ni procent i USA. Begge steder har den dog hængt fast det sidste halve år i et niveau over de to procent, som centralbankerne har indstillet sigtekornet efter. De er derfor ikke helt tilfredse og fastholder fortsat en stram pengepolitik for at få inflationen det sidste stykke ned.
 
Kommer inflationen ned på de to procent uden en hård opbremsning i økonomien, er der gode udsigter til stigninger på både aktier og obligationer i en længere periode.

 

”Centralbankerne er tilbageholdende med at nedsætte renterne for tidligt af frygt for, at inflationen vil stige igen.”


Britt Dinesen Christiansen, seniorøkonom hos Danica Pension

Bliver inflationen fortsat hængende – eller endnu værre begynder at stige – må centralbankerne fastholde det høje renteniveau eller begynde at forhøje renterne. I det tilfælde vil både aktier og obligationer falde, og opsparingen vil kunne opleve negative afkast.
 
Der er også et scenarie, hvor den økonomiske aktivitet bliver svækket af det høje renteniveau, og vi derfor kommer til at se ind i en recession. I det tilfælde må centralbankerne sænke renterne hurtigere og kraftigere for at få gang i økonomien igen. Resultatet af de faldende renter vil blive høje positive afkast på obligationerne, men da den økonomiske aktivitet aftager, vil aktier falde – og nok endda kraftigt.
 
Endnu ser det ud til, at en recession kan undgås, og at inflationen langsomt kommer ned. Men med så store forskelle i udfaldet, holder de finansielle markedsdeltagere nøje øje med inflationsmålingerne.

Geopolitik skaber uro

Usikkerhed gør altid investorer bekymrede, og pludselige ændringer i de geopolitiske balancer skaber uro på de finansielle markeder. Men ofte har geopolitiske begivenheder kun betydning for markederne kortvarigt og påvirker ikke økonomierne på længere sigt, selvom de ud fra et menneskeligt synspunkt er forfærdelige.

De væbnede konflikter i Ukraine og Gaza påvirker dog energipriser og transporten af varer. Lige nu har finansmarkederne fokus på udviklingen af fragtpriserne, som atter stiger. Det er en konsekvens af, at fragtskibene undgår gennemsejlads i Det Røde Hav af frygt for at blive beskudt, hvilket forlænger transporttiden markant, medfører mindre kapacitet og øger udgiften til transport af varer. Men om det for alvor vil påvirke inflationen i opadgående retning, må vi vente og se.

Biden vs. Trump

Det amerikanske valg til november kommer tættere på og begynder også at få større bevågenhed. Biden står for mere af det samme og en større grad af forudsigelighed, mens det er langt mere usikkert, hvad Trump kan finde på, hvis han bliver valgt igen. Valget i sig selv kan give kortvarige udsving, men den længerevarende effekt vil afhænge af den efterfølgende politik.

Generelt opfordrer vi vores kunder til at holde fast i deres langsigtede investeringsstrategi og ikke lade sig påvirke for meget af de mange daglige udsving. 

***indsæt prduktspecifik tekst og graf**

 

 

Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Al investering er forbundet med risiko. Det er vigtigt, at du afdækker og forstår risikoen ved dit pensionsprodukt.