Stress er et stigende problem i mange virksomheder, og når medarbejdere udvikler stress, fører det ofte adfærdsmæssige ændringer med sig, som er synlige for kolleger og ledere. 

Det kan fx være tristhed eller irritation, måske undgår en medarbejder kontakt og trækker sig fra omgivelserne, eller også bliver personen ved med at flytte rundt på bunkerne på skrivebordet uden at komme i dybden med opgaverne.

Men mange ledere kan blive bedre til at opfange og reagere på den type signaler fra deres medarbejdere. Det er erfaringen fra Jesper Karle, der er speciallæge i psykiatri. Han er direktør for PPclinic, som behandler personer med psykiske helbredsproblemer og er fast samarbejdspartner for Danica Pension. 

4 årsager til handlingslammelse
Jesper Karle fremhæver 4 udbredte årsager til, at nogle ledere forsømmer at reagere, når deres medarbejdere udvikler stress:

  1. De ved ikke rigtig, hvad stress er – og det kan føre til berøringsangst og handlingslammelse.
  2. De får medlidenhed med medarbejderen, som ikke fører til handling, og som man som medarbejder ikke kan bruge til særlig meget.
  3. De tænker, at det nok skyldes noget i medarbejderens privatliv, som de hellere må lade være at blande sig i. I langt de fleste tilfælde er en stressproblemstilling dog både noget, der kommer fra privatlivet og arbejdslivet, og det er faktisk ikke vigtigt at skelne.
  4. De ryger ind i en negativ fortolkning, hvor de tænker, at det måske i virkeligheden er deres skyld, at medarbejderen har det dårligt – og det kan føre til handlingslammelse, hvis man selv bliver optaget af skyldfølelse.

Opråb til alle ledere
Jesper Karle har et opråb til alle ledere, når det gælder stress:

”Som leder kan man tage den beslutning, at man gerne vil lægge mærke til signaler på stress hos medarbejdere. Og jeg ved, at hvis man som leder gør det til en opgave at se signalerne og tage action på dem, kan man som leder nå meget langt på det rigtige tidspunkt,” siger han.
I Danica Pension fokuserer vi meget på forebyggelse og hurtig behandling af stress hos vores kunder. For nylig afholdt vi et webinar om stress med Jesper Karle – hvis du gik glip af det, kan du se det her

I webinaret kan du høre meget mere om, hvordan man som arbejdsplads og leder kan håndtere stress hos medarbejdere på en god og konstruktiv måde.