Dét vi ikke kan komme udenom: Inflation og renter

En af de helt store ting, der har betydning for din opsparing, er inflationen. Den påvirker renteniveauet og dermed din opsparing gennem afkastet på dine investeringer i aktier og obligationer.

Inflationen er efterhånden kommet et godt stykke ned, siden den toppede i 2022 på 10 procent i Europa og 9 procent i USA. Begge steder har den dog hængt fast det sidste halve år i et niveau over de 2 procent, som centralbankerne har indstillet sigtekornet efter. De er derfor ikke helt tilfredse og fastholder fortsat en stram pengepolitik for at få inflationen det sidste stykke ned.

Kommer inflationen ned på de 2 procent uden en hård opbremsning i økonomien, er der gode udsigter til stigninger på både aktier og obligationer i en længere periode.

Bliver inflationen fortsat hængende – eller endnu værre begynder at stige – må centralbankerne fastholde det høje renteniveau eller begynde at forhøje renterne. I det tilfælde vil både aktier og obligationer falde, og opsparingen vil kunne opleve negative afkast.

 

”Centralbankerne har indtil nu været tilbageholdende med at nedsætte renterne for tidligt af frygt for, at inflationen vil stige igen.”


Britt Dinesen Christiansen, seniorøkonom hos Danica Pension

Der er også et scenarie, hvor den økonomiske aktivitet bliver svækket af det høje renteniveau, og vi derfor kommer til at se ind i en recession. I det tilfælde må centralbankerne sænke renterne hurtigere og kraftigere for at få gang i økonomien igen. Resultatet af de faldende renter vil blive høje positive afkast på obligationerne, men da den økonomiske aktivitet aftager, vil aktier falde – og nok endda kraftigt.

Endnu ser det ud til, at en recession kan undgås, og at inflationen langsomt kommer ned. Men med så store forskelle i udfaldet, holder de finansielle markedsdeltagere nøje øje med inflationsmålingerne.

Geopolitik skaber uro

Usikkerhed gør altid investorer bekymrede, og pludselige ændringer i de geopolitiske balancer skaber uro på de finansielle markeder. Men ofte har geopolitiske begivenheder kun betydning for markederne kortvarigt og påvirker ikke økonomierne på længere sigt, selvom de ud fra et menneskeligt synspunkt er forfærdelige.

De væbnede konflikter i Ukraine og Gaza påvirker dog energipriser og transporten af varer. Lige nu har finansmarkederne fokus på udviklingen af fragtpriserne, som atter stiger. Det er en konsekvens af, at fragtskibene undgår gennemsejlads i Det Røde Hav af frygt for at blive beskudt, hvilket forlænger transporttiden markant, medfører mindre kapacitet og øger udgiften til transport af varer. Men om det for alvor vil påvirke inflationen i opadgående retning, må vi vente og se.

Harris vs. Trump

Der er sket meget på den anden side af Atlanten hen over sommeren, der berører det kommende amerikanske præsidentvalg. Skudattentatet mod Trump og et skifte af demokraternes præsidentkandidat fra Joe Biden til Kamala Harris har fyldt overskrifterne og øget bevågenheden omkring valget.

Kamala Harris er en yngre kandidat og mere venstreorienteret end Biden, men hun står sandsynligvis for mere af den allerede førte politik, mens Trump står for lempeligere finanspolitik, herunder potentiel yderligere reduktion af selskabsskatten samt en handelskrig med såvel Kina som Europa. Inden Harris trådte ind som modkandidat begyndte det at ligne en sejr til Trump, hvilket kortvarigt sendte amerikanske aktier i nye rekorder, renter op og europæiske aktier ned.

Generelt opfordrer vi vores kunder til at holde fast i deres langsigtede investeringsstrategi og ikke lade sig påvirke for meget af de mange daglige udsving.

Sådan gik det dit Danica Balance afkast

Andet kvartal af 2024 bød på både opad- og nedadgående renter og resulterede i svage obligationsafkast, hvor kreditobligationer dog fortsatte med pæne positive afkast, hvorimod stat- og realkredit var svagt negative. Aktier klarede sig modsat godt og fortsatte den gode trend fra første kvartal.

Det fortsatte til at starte med ind i juli, hvor første halvdel var en positiv blanding af, at finansmarkederne syntes lettet over udfaldet af det franske valg kombineret med nærmest fantastiske nøgletal fra USA. Den månedlige arbejdsmarkedsrapport viste fortsat solid vækst i beskæftigelsen, men samtidigt var der en lille stigning i arbejdsløsheden og fortsat aftagende lønvækst.

Kombineret med at inflationen i USA overraskede positivt og faldt mere end ventet, har det givet grundlag for en snarlig rentenedsættelse fra Den Amerikanske Centralbank. Mod slutningen af juli skiftede finansmarkederne dog retning, hvor aktier tog et tilbageslag og sluttede i nulafkast for måneden. Rentefaldet bød til gengæld på positive afkast til obligationer.

Afkasttallene herunder er for året til og med udgangen af juli. I skrivende stund er der en stigende uro på finansmarkederne med store udsving i Japan og det globale aktiemarked, og hvor frygten for en økonomisk opbremsning i USA er stigende med nye og dårligere end ventet jobtal. Nøgletallene er dog ikke alle negative, og derfor er der store udsving i afkast for tiden. 


Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Al investering er forbundet med risiko. Det er vigtigt, at du afdækker og forstår risikoen ved dit pensionsprodukt.