Hvis 2024 var en fodboldkamp rent afkastmæssigt, så ville USA have vundet den kamp 4-1 over resten af verden,” fortæller investeringsdirektør i Danica, Poul Kobberup.

Han ser tilbage på et år, hvor der har været historisk stor forskel på, hvordan henholdsvis USA og de øvrige globale aktiemarkeder har klaret sig.

De amerikanske teknologi-aktier har især nydt investorernes gunst, og de har igen i 2024 trukket afkastene op, men størstedelen afkastene i vores porteføljer kommer faktisk fra et bredt udsnit af markedet, herunder også finans, industri og forbrug. Mens de amerikanske aktier har været flyvende i 2024, så har det toneangivende danske C25-indeks kun givet beskedne afkast.

De sidste års danske succeshistorier på de finansielle markeder, har måske forstærket det, vi i investeringsverdenen kalder en 'home bias', altså en tro på, at alting er bedre, fordi det er tæt på os.


”Men vi er jo en global investor, og vi har en forpligtelse til at kigge nøgternt ud i hele verden for at finde det bedste afkast til vores kunder.”


Poul Kobberup, Investeringsdirektør hos Danica

Det er også derfor, at vi i mange år har haft USA som vores primære investeringsmarked. Men det er alligevel sjældent, at vi ser så stor forskel i amerikansk favør som i år. Samtidig er dollaren blevet styrket, fordi der bare flyder masser af investeringspenge ind i USA, og det har også gavnet afkastet på vores aktieinvesteringer.

Trodsede uroligheder

2024 indeholdt ellers en række ingredienser, der kunne have gjort det til et afkastmæssigt svært år: Høj inflation ved årets begyndelse, krige i Ukraine og Mellemøsten, samt en fortsat frygt for recession, der spøgte i kulissen.

Vi må bare sige, at 2024 blev endnu et godt år investeringsmæssigt på trods af en række forhindringer, vi har måttet navigere uden om. Som investor har vi især haft fokus på udviklingen i inflationen, som vi har kunnet se, at de amerikanske og europæiske centralbanker gradvist har fået styr på,” siger Poul Kobberup.

Og mens krigene i Ukraine og Mellemøsten åbenlyst har meget store menneskelige konsekvenser, så har de generelt ikke haft den store indflydelse på den globale økonomi. Finansmarkederne er langt fra gået i stå, og vi må konstatere, at de midlertidige nedgange hver gang er blevet afløst af nye opture på markederne.

Fortsætter festen i 2025?

Både 2023 og 2024 har været særdeles gode investeringsår, spørgsmålet er så, om den udvikling vil fortsætte i 2025? Spørger man Poul Kobberup, er han optimist. Men han forbereder sig samtidig på flere scenarier, hvor USA fortsat spiller en helt central rolle, blandt andet i forhold til Donald Trumps genindsættelse som præsident.

For 2025 arbejder vi med flere scenarier, som vi er klar til at eksekvere på, alt efter om pilen fortsætter med at pege opad, eller hvis det bliver mere ligeud eller nedad. Én af de vigtige ting på markederne bliver, hvorvidt Donald Trumps udmeldinger om øgede toldtariffer udmønter sig i noget konkret, eller om det fortsætter med at være et forhandlingsgreb, som bliver liggende i skuffen. Markederne er bestemt ikke glade for den slags tiltag, men man skal jo huske på, at USA's kommende præsident ganske vist ønsker at sende positive signaler til de amerikanske arbejdere, men han vil også gå meget op i, at den amerikanske økonomi har gode vilkår i forhold til at bevare en stærk amerikansk eksport.

Derudover har Poul Kobberup tunet frekvensen på sin spåkugle ind på den amerikanske centralbanks kommende udmeldinger:

Forventningerne fra markedernes side er, at den amerikanske centralbank vil fortsætte med at sænke renten i 2025. Spørgsmålet bliver først og fremmest, hvor meget og i hvilket tempo. Dette afgøres af en række faktorer, herunder inflation, arbejdsløshed og hensyn til finansiel stabilitet. Uanset hvad, skal vi som investorer være forberedte på, hvordan vi skal agere i en række forskellige scenarier, så vi kan sikre vores investeringer de bedste vilkår.

Sådan gik det afkastet i Danica Balance

Samlet for 2024 var det et rigtig godt aktieår. Så selvom de sidste dage i december trak lidt ned i aktiekurserne, sluttede fjerde kvartal alligevel fint med positive afkast. Obligationer klarede sig også fint og sluttede positivt for året, dog i etcifrede tal, hvor aktier endte tocifrede.

For Danica Balance betød det, at de offensive investeringer, som hovedsageligt udgøres af aktier, endte med et afkast på 18,9 procent, hvor de defensive investeringer endte på 4,5 procent. Det betød, at en Middel risikoprofil med 20 år til pension, som indeholder både offensive og defensive investeringer fik et afkast på 15,3 procent for 2024. Vær opmærksom på, at løbende indbetalinger kan påvirke dit personlige afkast og vil være afhængig af tid til pension og valgt risikoprofil. Der vil derfor også være forskel i afkastet fra kunde til kunde.


Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Al investering er forbundet med risiko. Det er vigtigt, at du afdækker og forstår risikoen ved dit pensionsprodukt.