Seks tips til, hvordan den tredje alder kan planlægges

Det kan være svært at se ind i fremtiden og vide, hvordan tilværelsen som pensionist skal se ud.

En god rådgiver kan guide og hjælpe dig til at beslutte, hvordan din pension skal planlægges og udbetales. Start med at tage udgangspunkt i disse seks punkter, og du er godt på vej.

1. Vi lever længere tid

Ifølge statistikkerne lever vi længere og længere. De fleste kan derfor forvente at leve 25-30 år efter, de har forladt arbejdsmarkedet. Det kræver en god plan for pensionsopsparingen.

2. Vores fritidsinteresser og drømme forbliver ofte de samme 

At gå på pension betyder ikke, at du ændrer personlighed, interesser og drømme. Det er sundt at holde sig for øje, når man planlægger sin pensionstilværelse. Har du for eksempel altid været meget rejselysten, ændrer det sig nok ikke, nu hvor du får endnu mere tid til rådighed, og du bør derfor også tage posten med i dit budget. Har du altid haft fritidsinteresser, vil det på samme måde også fortsætte.

Tommelfingerregel

Som pensionist har du fortsat brug for 80 % af din løn.

Du skal nemlig ikke længere betale AM-bidrag, fagforening og a-kasse, ligesom du ikke længere skal spare op til pension. Derudover vil der ikke ske de store ændringer i dine behov.

 

3. Hvor skal du bo?

Mange faktorer spiller ind, når du vælger, hvor du skal bo. Det er altid en god idé at gøre sig tanker om, ønsket er at blive i din nuværende bolig som pensionist, eller om du skal flytte til noget andet. Her spiller selvfølgelig både helbred og økonomi en afgørende faktor. At flytte fra hus til lejlighed er ikke altid billigere. Måske er det også svært at finde lige det sted, du gerne vil blive gammel i. For at imødegå efterspørgslen på lejeboliger kan det være en god idé at blive skrevet op i god tid.


4. Behov for hjælp i hjemmet

Det kan måske synes langt ude i fremtiden, men efter mange gode år på pension kan der opstå behov for ekstra hjælp i hjemmet. Derfor kan det være en god idé at bevare budgettet på et uændret niveau.

Det giver dig nemlig friheden til selv at bestemme. Når vi når en vis alder, synes alle ikke nødvendigvis, at det er nok med for eksempel hjælp til at gå i bad én gang om ugen, og derfor køber de sig til hjælpen. Nogle vælger måske at få privat hjælp til rengøring og havearbejdet, ligesom mange køber maden udefra til familiesammenkomsterne.

Det er selvfølgelig individuelt, hvad behovet er, men også hvad økonomien kan bære.

Hvornår begynder folk at få hjælp?

Helbredet er ikke ens for alle, men statistikken viser, at helbredet holder længere og er i en opadgående kurve.

 

5. Skal der være noget tilbage?

Der er mange meninger om, hvorvidt der skal være noget tilbage til de pårørende, eller om du selv skal bruge det hele. Der findes ingen klare regler, da det er en individuel vurdering, som selvfølgelig skal drøftes, når økonomien bliver planlagt.

Arveloven kan være svær at finde rundt i, ligesom det kan være uoverskueligt at beslutte, om der skal skrives testamente eller ej. Tag fat i en god familieadvokat, og hør, hvordan lige præcis du og din familie er bedst stillet.


6. Få rådgivning

Pension er for mange uoverskueligt og et område fyldt med regler. Det er derfor vores anbefaling, at du søger professionel rådgivning for at sikre din fremtidige økonomi. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, hvordan puslespillet lægges til planlægningen af den tredje og fjerde alder.

 Brug for rådgivning?

Vores rådgivere sidder klar til at holde et gratis møde med dig
et års tid inden, du forlader arbejdsmarkedet.

Book møde

Meget kan ændre sig på et år. Passer din pension til dit liv?