Er du ny på arbejdsmarkedet?

Er du i dit første job, og kæmper du med at finde dig til rette og leve op til både egne og andres forventninger? Så er du ikke alene. Undersøgelser viser, at mange unge i første job føler sig pressede og utilstrækkelige. Men sådan behøver det ikke være.

Her får du nogle gode råd til, hvordan du bedst håndterer din nye virkelighed, forventningspresset og samtidig opretholder en god balance mellem arbejde og fritid. Rådene er udviklet i samarbejde med Søren Schultz Hansen, der er en af landets førende ungdomsforskere.

6 gode råd

Vær indstillet på forandringer

Der er stor forskel på din uddannelses teorier og mulighed for fordybelse og så det hurtige og resultatorienterede ’rigtige’ arbejdsliv. Tag det roligt, og giv dig selv tid. Husk, at du altid kan spørge om hjælp og sparring fra dine kolleger. Ingen forventer, at du kan løfte alle arbejdsopgaver fra start.

Afstem hyppigt forventninger med din leder

Man kan ikke vide, hvad man ikke ved. Book derfor ugentlige møder med din chef, hvor I forventningsafstemmer mål og rammer for dine opgaver. Husk, at det er helt ok at stille spørgsmål, også når man ikke længere er helt ny. På den måde undgår du, at eventuelle negative tanker om din egen formåen tager over. Alle kan blive i tvivl om, de er gode nok på arbejdet – det sker også for dine erfarne medarbejdere.

Vær eksplicit og tydelig i din kommunikation

Ting og logikker, som giver sig selv for dig og virker selvfølgelige, er det ikke altid for dine kolleger og chefer. Vær derfor tydelig, konstruktiv og klar i din kommunikation.

Proaktiv og engageret

Vær ikke bange for at kaste dig ud i nye opgaver. Tag initiativ, og påtag dig eventuelt opgaver uden for dit arbejdsområde, for at vise din interesse og dedikation til dit arbejde. Fejl er en uvurderlig kilde til læring, hvis man vil udvikle sig. Men husk ikke at påtage dig mere, end du kan klare.

Byg meningsfulde relationer 

Invester i gode relationer med dine kolleger ved at være imødekommende, samarbejdsvillig og ved aktivt at deltage i sociale aktiviteter. Kollegaer, som du ikke umiddelbart har noget til fælles med på et personligt plan, kan være vigtige for dig arbejdsmæssigt.

Oprethold en sund balance mellem arbejde og fritid

Sørg for, særligt i starten af dit arbejdsliv, at du booker tid i din kalender til at gøre gode ting for dig. Det er, når du hviler og laver aktiviteter, der ikke har noget med dit arbejde at gøre, at hjernen kan bearbejde de ting, der potentielt kan tynge dig.

Alt det, du gerne ville have vidst,
da du startede på arbejdsmarkedet

Lyt til Daniellas Karaoglans historie om at være ny på arbejdsmarkedet. Daniella startede for fire år siden på arbejdsmarkedet og arbejder i dag med digital marketing.
I podcasten fortæller hun om sin overgang fra studieliv til arbejdsliv og løfter sløret for de ting, hun gerne selv ville have vidst, da hun startede.

Lyt med her

Abonnér på vores sundhedspodcast Sunde Stemmer,
der hvor du lytter til dine podcasts.

Meget kan ændre sig på et år. Passer din pension til dit liv?

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.